Centrale banken stellen verstrakking beleid wat uit

Sinds de financiële crisis van 2007-2008 zijn de centrale banken massaal overgegaan tot monetaire stimulusmaatregelen om de economie weer een duwtje in de rug te geven. De tijd van gratis geld loopt op zijn einde, alhoewel,… Door de recente zorgen over de economische groei wordt de verstrakking weer wat op de lange baan geschoven.

De Federal Reserve was tijdens de hele cyclus een stukje vroeger dan de Europese Centrale Bank, ECB. Daardoor waren de effecten ook vroeger merkbaar en is de Amerikaanse Fed reeds enkele jaren het beleid weer aan het verstrakken. De nulrente (belangrijkste tarief in Amerika=Federal Funds Rate) is momenteel al in verschillende stappen verhoogd tot 2,25 à 2,50 procent.

De ECB is nog maar net gestopt met die andere populaire stimuleringsmaatregel. Het massaal inkopen van obligaties, vooral, maar niet uitsluitend, staatsobligaties. De rente zou ten vroegste na de zomer van 2019 worden verhoogd. Dit zal echter eerder voor 2020 zijn en waarschijnlijk ook niet vroeg in dit jaar. Ook in Europa heerst immers de vrees voor een vertragende groei.

Het feit dat de economische groei na de crisis in Europa meer op zich liet wachten dan in Amerika, is waarschijnlijk niet enkel te wijten aan de latere acties van de centrale bank van de eurozone. Europa kreeg in tussentijd nog te maken met de eurocrisis, met een hoofdrol voor Griekenland. Verder is de Amerikaanse economie nu eenmaal veerkrachtiger dan de Europese. De mentaliteit in de Verenigde Staten is ook iets liberaler en meer ondersteunend voor ondernemers.

De officiële doelstelling van de ECB is de inflatie op lange termijn net onder de 2,00 procent houden. De Federal Reserve heeft een dubbele doelstelling. Enerzijds de inflatie op lange termijn op 2,00 procent houden, anderzijds de werkgelegenheid bevorderen.

Die groeizorgen, en zelfs risico op een recessie, zijn onder meer ingegeven door het wereldwijde handelsconflict en de brexit.

Foto: Bloomberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s