ECB ongerust

De Europese Centrale Bank is duidelijk ongerust over de economie in de eurozone, en eigenlijk wereldwijd. Tijdens hun laatste beleidsvergadering beslisten ze de rente zeker niet voor 2020 op te trekken en haalden ze opnieuw een stimulusmaatregel uit de kast.

Die maatregel betreft de TLTRO’s. Deze leningen op lange termijn aan banken werden eerder ook al gebruikt door de ECB. De gewone herfinanciering via de ECB gebeurt aan de Refi-rente en moet op korte termijn terugbetaald worden. De TLTRO’s lopen over jaren en de rente kan zelfs lager uitvallen dan het belangrijkste rentetarief van de centrale bank. Terwijl bij de vorige twee rondes van deze leningen nog een looptijd van 4 jaar werd gehanteerd is deze termijn nu tot 2 jaar beperkt.

Samen met deze aankondigingen heeft de ECB ook de groei- en inflatieverwachtingen verlaagd, en aanzienlijk ook. Dit jaar verwachten de centraal bankiers maar een groei van 1,1 procent meer in plaats van 1,7 procent. Volgend jaar denken ze aan 1,6 procent. Met de verlaagde inflatieverwachtingen van 1,2 en 1,5 procent voor dit en volgend jaar zitten we nog ver onder de lange termijndoelstelling van net geen 2 procent. Zelfs in 2021 denkt de ECB maar een inflatie van 1,6 procent te halen.

De aangekondigde maatregelen en de fors verlaagde prognoses laten duidelijk blijken dat de Europese Centrale Bank er niet gerust op is. De economie staat er wel degelijk slechter voor. Onder meer de brexit en de handelsoorlog zijn gevaren. Het laatste wat de ECB wil is zelf een gevaar vormen door het beleid terug te verkrappen. Met de interventie van donderdag geven ze echter wel een zeer negatief beeld. Bovendien hebben ze zo maar weinig ruimte om verdere maatregelen te nemen in het geval van echte nood, zoals bij een recessie.

Foto: Michael Probst/AP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s