Kan uitstel Brexit een oplossing bieden?

Het Britse parlement stemde afgelopen dagen drie maal rondom het Brexitverhaal. Dinsdag werd de deal van premier Theresa May een tweede maal weggestemd, woensdag hetzelfde lot voor een no-deal Brexit en vanavond stemden de parlementairen voor een uitstel van de Brexit. De meest waarschijnlijke optie lijkt nu een rekken van tijd om alsnog een nieuwe oplossing te vinden die zowel de Britten als de Europese Unie kunnen smaken.

Hoewel? Meest waarschijnlijke optie? De Europese hoofdonderhandelaar, Michel Barnier, liet nog maar eens weten hier niet veel nut in te zien. Ook vele lidstaten stellen hier hun vragen bij, en zij moeten alle 27 hun fiat geven…

Maar eerst zal Theresa May nog maar eens haar, met bloed, zweet en tranen onderhandelde, deal met de EU ter stemming voorleggen, namelijk volgende week. Bij een derde keer wegstemmen gooit ze de handdoek in de ring en gaat ze effectief uitstel vragen aan Europa.

Momenteel is de datum voor de Brexit trouwens vastgelegd op 29 maart. Een uitstel zou in principe maar een tweetal maanden kunnen bedragen, aangezien de lidstaten eind mei stemmen voor een nieuw Europees parlement. Het zou wat raar zijn als het VK hier nog zou aan deelnemen. Toch gaan er ook stemmen op voor een langere verlenging.

May zal eerst het parlement nogmaals proberen te overtuigen van haar deal. Ze zet de overtuigde brexiteers in haar Conservatieve partij alvast onder druk door te dreigen met de mogelijkheid van een softe Brexit of zelfs nieuw referendum, indien haar deal er niet doorkomt. Meer toegevingen van de EU moeten er niet meer verwacht worden.

Foto: Andy Rain/EPA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s