Alleen uitstel met Mays deal

Zoals verwacht gaat de Europese Unie niet zomaar akkoord met een uitstel tot eind juni van de Brexit.

Het Britse parlement vroeg om extra tijd en uiteindelijk ging ook premier Theresa May met dat voorstel naar de Europese Unie. Ze vroeg om drie extra maanden, tot eind juni.

Vreemd… want van 23 tot 26 mei stemmen de Europese lidstaten voor een nieuw parlement in Brussel en Straatsburg. Dit zou dus willen zeggen dat de Britten deze verkiezingen ook zouden moeten organiseren? Ja, zegt Europa. Niets van, zeggen de Britten. De vraag is ook wat de maanden kunnen opleveren. Enkel onder het mom van ‘vrede bewaren’ zou er een kans op slagen kunnen geweest zijn.

De EU wil uiteindelijk uitstel geven tot 22 mei. Logische datum. Daar hangt wel een voorwaarde aan vast. De Britten moeten alsnog akkoord gaan met de deal die May onderhandelde met de Europese Commissie. De Britse premier zal het voorstel dus voor een derde keer gaan voorleggen in het Lagerhuis. Uitstel zou in dit geval niet meer zijn dan wat tijd om de praktische zaakjes geregeld te krijgen.

Extra toegevingen van Europa moet men niet meer verwachten. Voor de Ierse grens willen ze absoluut een backstop die voor een blijvende douane-unie zorgt als er geen vrijhandelsakkoord wordt gesloten. De brexiteers vinden het onacceptabel gevangen te zitten in een unie met de EU zonder hier onderuit te kunnen en zonder dat hier een tijdslimiet op staat.

Het uitstel moet nog goedgekeurd worden bij unanimiteit door de Europese regeringsleiders. Momenteel staat dit slechts in een ontwerpverslag van de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk. Vandaag en morgen vindt er een Europese Top plaats.

Indien de deal alweer wordt weggestemd zal het een no-deal harde Brexit worden op 29 maart. Tenzij er nog een andere oplossing uit de hoed wordt getoverd, maar dit lijkt niet meteen voor de hand te liggen…

Foto: PA Wire/PA Images

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s