Fed blijft zeer soepel

De dollar kreeg een dreun omlaag woensdagavond nadat de markten een dovish Fed te horen kregen. Ze zullen de rente minder optrekken dan eerder aangegeven.

Sinds begin dit jaar keerde de Fed haar kar, net als heel wat andere centrale banken wereldwijd, qua monetair beleid. In plaats van de normalisering (lees: verstrakking) verder te zetten houden de centraal bankiers rekening met de duidelijk verzwakkende economie. het handelsconflict doet hier ook geen goed aan.

Een recessie zal hopelijk kunnen vermeden worden maar de Fed wil niet diegene zijn die hier dan toch de aanleiding toe is, en zo haar eigen verdiensten door jaren aan stimulus tenietdoen.

Meer concreet gaf de Fed woensdag aan de rente dit jaar niet meer te verhogen en in 2020 verwachten ze nog één laatste rate hike. Momenteel staat de beleidsrente op 2,25 tot 2,50 procent. Met één verhoging zal dit waarschijnlijk 2,50 tot 2,75 procent zijn. Dit beschouwt de Fed dan als een terugkeer naar een ‘normaal’ beleid.

Verder zal de Fed al binnen een goede maand de afbouw van de balans vertragen om eind september te stoppen en dus alleen nog maar aflopende obligaties te herbeleggen. De balans zou daarbij naar verwachting nog steeds een relatief hoge 3500 miljard dollar bedragen.

Bijkomende opmerking hierbij: De Fed koopt op deze manier extra tijd voor president Donald Trump. Deze oefent immers ook negatieve druk uit op de markten met zijn handelsconflicten. Een ondersteunende Fed ter compensatie is dus welkom.

Foto: Reuters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s