Situatie Brexit één grote soep

Wie kan er nog uit aan die hele Brexit-soep? Het volk vraagt om een nieuw referendum, premier May vraagt om goedkeuring van haar deal en uitstel van de scheiding, Europa ook, het Britse parlement wil uitstel en wijst verder alles af, verschillende regeringsleden willen een andere premier, de harde brexiteers willen een no-deal Brexit. Bovendien komen de Europese parlementsverkiezingen ook gevaarlijk dichtbij.

Hoe zal dit uitdraaien? Momenteel liggen twee scenario’s voor. Bij een eerste zou Theresa May haar deal alsnog goedgekeurd moeten krijgen bij een derde stemming in het Britse parlement komende week. Hoop doet leven? In dat geval wil de EU uitstel geven tot net voor de Europese verkiezingen, meer bepaald tot 22 mei. Op die manier kunnen de praktische zaakjes nog geregeld worden.

Het andere scenario draagt een grotere kans. Er wordt ook uitstel verleend, maar slechts tot 12 april. In dat scenario dreigen we af te stevenen op een no-deal Brexit. Geen vrijhandelsakkoord, importtarieven, douane,… De handel tussen Europa en het VK zal dan moeten verlopen volgens de regels van het WTO, Wereldhandelsorganisatie. Tenzij men nog een andere oplossing uit de hoed tovert in enkele weken tijd, één waar ook de EU zich kan in vinden. Als dit meer tijd vergt zullen de Britten echter aan de Europese verkiezingen moeten deelnemen.

Intussen organiseerde ‘People’s Vote’ ook een betoging in Londen tegen de Brexit. Volgens de organisatoren vroegen een miljoen mensen een nieuw referendum over de kwestie.

Theresa May ligt daarnaast onder vuur. Verschillende regeringsleden zouden zelfs aansturen op een nieuwe premier, volgens Britse kranten. Wat dit zou oplossen is onduidelijk. Misschien willen bepaalde parlementsleden wel voor de deal stemmen en zo het land uit de impasse halen als May opstapt.

De troeven van Theresa May om haar deal toch gestemd te krijgen zijn trouwens de volgende:

  • stap opzij zetten
  • dreigen met softe Brexit of nieuw referendum bij de conservatieve hardliners

Tijdens de laatste stemming over haar deal, eerder deze maand, bleek er nog heel wat werk aan de winkel. 391 parlementsleden stemden tegen de deal, 242 voor.

Foto: euronews.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s