Draghi wil banken eventueel helpen

De ECB overweegt de banken een duwtje in de rug te geven door de nefaste effecten van een negatieve depositorente aan te pakken.

Mario Draghi was in zijn toespraak in Frankfurt evenwel nog niet concreet over het onderwerp. Hetgeen verschillende andere centrale banken wel al toepassen is de zogenaamde ‘tiering’. Daarbij worden de deposito’s ‘gelaagd’ en kunnen bepaalde bedragen of rekeningen vrijgesteld worden van de negatieve rente, momenteel -0,40 procent. Onder meer in Zwitserland en Japan wordt dit al op die manier toegepast.

Momenteel betalen commerciële banken meer dan 7 miljard euro aan rentekosten op hun overtollig geparkeerde cash bij de ECB. Wanneer dit aan de winst (voor belastingen) kan toegevoegd worden zal dit ook de kapitaalratio’s versterken. Bijgevolg zal er meer ruimte tot kredietverstrekking zijn. Vrij contradictorisch allemaal want de lage depositorente was juist bedoeld om het uitlenen door banken te stimuleren, in plaats van het oppotten van de liquiditeiten.

Intussen signaleert de centrale bank van de eurozone wel opnieuw dat de rente nog heel lang laag zal blijven. Anders zouden ze hun zorgen over de winsten van de banken niet naar voor schuiven…

Tijdens de laatste monetaire beleidsvergadering kondigde de ECB ook al het hervatten van de TLTRO-leningen aan banken aan. Hiermee kunnen de banken voor twee jaar, aan zeer lage rentes, lenen in Frankfurt.

Foto: EPA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s