WTO negatiever en onzekerder

De Wereldhandelsorganisatie is in haar laatste outlook omtrent de wereldhandel een stuk pessimistischer dan voorheen. Toch moeten we nu weer niet wanhopen.

“Groei wereldhandel verliest momentum door aanhoudende handelsspanningen,” luidde de veelzeggende titel van het persbericht van de WTO. In september werd ook al gewaarschuwd voor tragere groei in de wereldwijde handel, alsook de verschillende risico’s. Volgens de WTO houden die onverminderd aan.

Over 2019 verwacht de WTO nu slechts een groei, in volume aan goederen, van 2,6 procent, waar dit in september nog 3,7 procent was. 2018 was zwak, en dan vooral de tweede jaarhelft, met slechts een groei van 3,0 procent in plaats van de verwachte 3,9 procent.

Gemiddeld ligt de volumegroei van de internationale handel ongeveer een procent hoger dan de wereldwijde economische groei. De consensusverwachting voor 2019 op het vlak van BBP-groei ligt momenteel op 2,6 procent, namelijk evenveel als de handel in goederen en ook een verlaagd cijfer.

De uitkomsten van de verschillende risicofactoren kunnen, volgens de WTO, deze outlook serieus doen afwijken.

Handelsconflict

Wat risico’s betreft verwijst de organisatie in de eerste plaats naar het wereldwijde handelsconflict. De Verenigde Staten willen hun handelstekort inperken en president Donald Trump krijgt het daarbij aan de stok met grote exporteurs als China, Mexico en Duitsland, daar komt het eigenlijk zo’n beetje op neer.

Wat de Europese Unie betreft kan Trump een handelsoorlog ontketenen door importheffingen door te voeren op Europese auto’s, op basis van een rapport rond “bedreigingen voor de nationale veiligheid”. De echte reden zou in dit geval natuurlijk economisch protectionisme zijn.

Maar nu naar China, en dat is het echte conflict waar het tegenwoordig om draait. En vergis u niet, voor beide landen is het veel meer dan een economisch dispuut. Het is spierballengerol in het licht van de toekomstige wereldhegemonie, op economisch, militair en technologisch vlak. Eén of andere overeenkomst komt er uiteindelijk wel.

Brexit

Naast de handelsspanningen en importtarieven heeft de WTO het over de Brexit, en met name een harde Brexit. In dat geval wordt een douane-barrière opgetrokken tussen de EU en het VK, waar geen van beide partijen beter van wordt.

Om de mindere prestaties van 2018 te verklaren spreekt de Wereldhandelsorganisatie ook van volatiele financiële markten. Dit zorgt inderdaad voor onzekerheid en terughoudenheid.

Verder verwijzen ze naar een strakkere monetaire politiek. Op dit vlak mogen we de komende tijd echter wat geruster zijn. Centraal bankiers lijken niet meteen zinnens de beleidsrentes op te trekken.

Conclusie

Al bij al zitten we dus effectief met een vertragende groei wat wereldhandel betreft, en daar zijn verschillende factoren, die ook voor onzekerheid zorgen, verantwoordelijk voor. De groeiverwachtingen zitten eveneens onder het gemiddelde.

Toch moeten we zeker niet panikeren. Ten eerste kunnen we nog steeds spreken van een degelijke groei. Ten tweede zullen Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping waarschijnlijk wel tot een vergelijk komen, uiteindelijk is deze situatie voor geen van beiden positief. Trump zou bijvoorbeeld ook graag herverkozen worden… En ten slotte zijn er ook nog de centrale banken, die maar al te graag te hulp springen indien nodig. Als ze maar niet te veel bubbels blazen…

Foto: Bloomberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s