Uitstel Brexit? Softe deal met Corbyn? Geen Brexit? Situatie toegelicht

12 april komt gevaarlijk dichtbij en Theresa May, nu samenwerkend met Labour-voorzitter Jeremy Corbyn, kon nog steeds geen oplossing goedgekeurd krijgen in het Britse parlement. Woensdag bespreekt Europa haar vraag om verder uitstel.

Tot 30 juni wil de premier graag extra tijd. De EU liet al, bij monde van raadsvoorzitter Donald Tusk, weten liever langer uitstel te verlenen om tot een degelijk compromis te komen. Voorwaarde is uiteraard wel de goedkeuring van een deal.

Enkele Britse parlementsleden lieten al verstaan geen fan te zijn van een lang uitstel. Volgens Elizabeth Truss, ‘Chief Secretary To The Treasury’ en ook lid van de Conservatives van May, is dit idee een “vagevuur” en moet er zo snel mogelijk overgegaan worden naar de volgende fase van de besprekingen, en dat zijn die over een handelsakkoord.

Daarnaast zijn verschillende Conservatieven misnoegd over de samenwerking van May met oppositieleider Corbyn van de partij Labour. Dit zou een deal over de Brexit ook wel wat softer kunnen maken.

May heeft dus nog steeds heel wat problemen om haar eigen partij in het gareel te houden. Haar positie blijft wankel.

Woensdag vindt in Brussel een EU-top plaats met de verschillende regeringsleiders over de kwestie. Daar zal dan ook de vraag over uitstel en de voorwaarden daarbij besproken worden.

Theresa May dreigt er intussen mee dat al het gekibbel wel eens zou kunnen leiden tot helemaal geen Brexit, en dat is volgens haar tegen de wil van het volk.

Daar stel ik me toch wel grote vragen bij. Drie keer stemmen over haar deal gaat dan wel? En een tweede referendum over de kwestie, waar het volk de eerste keer ook van alle kanten werd misleid, gaat dan weer niet?

Mogelijks wordt dit uitstel na uitstel om uiteindelijk tot helemaal geen Brexit te komen.

Foto: Getty Images

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s