Wie zit op de Iron Throne van de Fed?

Wie zit werkelijk op de Iron Throne van de Federal Reserve? De Amerikaanse centrale bank en haar voorzitter Jerome Powell worden constant onder druk gezet door president Donald Trump. Hoe gevaarlijk is deze situatie?

Gevaarlijke druk op beleid

Trump gaat wel meer zijn boekje te buiten en zo ook met zijn kritiek op de koepel der centrale banken, de Federal Reserve. Volgens hem focussen ze te veel op verstrakking/normalisering van het beleid.

Afgelopen week postte hij nog dit op zijn Twitter-account:

If the Fed had done its job properly, which it has not, the Stock Market would have been up 5000 to 10,000 additional points, and GDP would have been well over 4% instead of 3%…with almost no inflation. Quantitative tightening was a killer, should have done the exact opposite!

Vorig jaar was hij zeer misnoegd over verdere renteverhogingen. Uiteindelijk verhoogde de Fed eind 2018 de rente toch, ondanks felle kritiek. Powell gaf meermaals aan niet te plooien voor externe druk.

Hierna werd echter een u-bocht ingezet richting een veel soepelere toon. Voor dit jaar wordt geen enkele rate hike meer voorzien en volgend jaar slechts ééntje, waarmee de Fed dan een ‘normaal rentebeleid’ van 2,50 tot 2,75 procent vooropstelt. Bovendien zullen ze reeds eind september stoppen met het afbouwen van de balans, waardoor de Fed nog circa 3500 miljard aan liquiditeiten in de markt laat.

Deze plotse verandering van toon kunnen we verklaren door de risico’s die groter worden, ook de ECB is namelijk dezelfde weg ingeslagen. De economische data verslechteren effectief en daarnaast zorgen het handelsconflict en de Brexit voor druk op de mondiale handel en het vertrouwen.

Anderzijds mogen de Verenigde Staten hier niet klagen. De macro-economische data geven vooral voor Europa en China een vertraging aan, met teleurstellende PMI-indicatoren en vertragende groei.

Misschien is er dan toch nog een andere factor die meespeelt, genaamd Trump. Powell blijft bij hoog en bij laag beweren dat de Fed een onafhankelijke koers vaart. Ik hoop dat dit zo is, want een Fed die bestuurd wordt door de Amerikaanse president, dat is een zeer gevaarlijke situatie.

De centraal bankiers worden geacht over de gegevens, ervaring en expertise te beschikken om te doen wat moet gebeuren. Bovendien is het niet de bedoeling dat de president van de VS, op zich al een enorm invloedrijke positie, ook nog eens de zeggenschap krijgt over een machtig instituut als de centrale bank.

Relatie met ECB

Verder wil ik ook nog aankaarten dat de Fed natuurlijk nog een duwtje in de rug krijgt richting soepeler beleid door collega’s als Mario Draghi van de ECB. Indien de Fed almaar verstrakt, de rente hoger duwt, en de andere centrale banken niet, zal dit de dollar nog meer aanvuren dan nu al het geval. Exportgevoelige bedrijven zien hiervan af, zij verkopen namelijk ‘duurdere’ producten. En laat dit nu ook meteen een belangrijk element zijn van het beleid van Trump,  namelijk die internationale handel en het tekort op de balans.

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, liet ook al zijn bezorgdheid blijken over de onafhankelijkheid van de Fed. Volgens hem is de inmenging van Trump helemaal niet gezond.

Ik denk nu niet meteen dat dit de voornaamste reden is van Mario’s kritiek, maar… het komt hem wel mooi uit wanneer de Fed verder verstrakt, de dollar hoger zet ten opzichte van de euro…

Foto: Bewerkt; Donald J. Trump on the Iron Throne, Facebook; Getty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s