Fed optimistisch maar soepel, Trump blijft zich bemoeien

We kregen woensdag van de Fed weer meer van hetzelfde. Een soepele centrale bank, zich bewust van de wereldwijde economische risico’s. Anderzijds toonde voorzitter Powell zich tijdens de persconferentie tevreden zover de Amerikaanse economie.

Men is meer bepaald positief verrast door de arbeidsmarkt en de groeicijfers, de inflatie valt dan weer (tijdelijk) tegen.

De rente gaat ten vroegste in 2020 nog een keer omhoog. Trump kan tevreden zijn, alhoewel…

Rente

Momenteel staat de beleidsrente op 2,25 tot 2,50 procent. Met één verhoging zal dit waarschijnlijk 2,50 tot 2,75 procent zijn. Dit beschouwt de Fed dan als een terugkeer naar een ‘normaal’ beleid.

Verder vertraagt de Fed vanaf deze maand de afbouw van de balans, om eind september te stoppen en dus alleen nog maar aflopende obligaties te herbeleggen. De balans zou daarbij naar verwachting nog steeds een relatief hoge 3500 miljard dollar bedragen.

Recessie

Waar eerder nog voor een recessie werd gevreesd, door tal van verslechterende macro-economische gegevens en onder meer ook een inverse rentecurve bij drie maanden tegenover tien jaar, is deze angst wat gaan liggen.

Dit heeft enkele redenen. De Fed wil niet de aanleiding zijn tot die krimp, en zo haar eigen verdiensten door jaren aan stimulus tenietdoen. Ten tweede is deze voorspellende inverse rentecurve te relativeren. Een relevantere bijvoorbeeld is deze van 2 tegenover 10 jaar. Ten slotte zijn de economische cijfers in Amerika duidelijk wat beter dan in Europa en China.

Trump

De Amerikaanse president heeft met de dovish Fed van afgelopen tijd deels zijn zin gekregen. Toch is het voor hem nooit genoeg, hij blijft gewoon aandringen op nog soepeler beleid, met een verlaging van de rente.

Het volgende schreef hij dinsdag nog op zijn Twitter-account:

We have the potential to go up like a rocket if we did some lowering of rates, like one point, and some quantitative easing.

Natuurlijk koopt hij voor zichzelf wat tijd met een stimulerende centrale bank, in functie van het wereldwijde handelsconflict. Dit komt de economie immers niet ten goede.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s