Enkele akkoorden in de lucht (Brexit en handelsconflict)

Enkele geopolitieke akkoorden zouden wel eens erg dichtbij kunnen zijn, als je het mij vraagt. De actoren hebben er momenteel alle baat bij het niet te lang meer te laten aanslepen.

Brexit

De Brexit werd uitgesteld tot eind oktober, maar de Britten kunnen vroeger uittreden indien ze een akkoord met de Europese Unie door het eigen parlement krijgen. Vooral dat laatste blijft moeilijk, bij de EU is niet veel extra meer te rapen, dan hetgeen premier Theresa May al onderhandeld kreeg.

Een belangrijke hefboom zijn echter de Europese verkiezingen later deze maand. De Britten zullen maar al te graag daarvoor een uitstap beklinken om niet meer aan deze verkiezingen te moeten deelnemen. Het zou ten eerste belachelijk zijn en ten tweede voor onnodige kosten en organisatie zorgen.

Een snel akkoord tot Brexit kan dus op die manier alsnog uit de bus komen. (Echter, de kans op lang uitstel om uiteindelijk gewoon in de EU te blijven sluit ik nog steeds niet uit.)

Handelsconflict

Een handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten zou dichtbij zijn. Meerdere geruchten werden reeds verspreid via invloedrijke Angelsaksische kranten zoals The Wall Street Journal en The Financial Times.

Beide landen hebben er geen baat bij de oorlog langer te laten duren dan nodig. Zowel electoraal als economisch verliezen ze hieraan. De nieuwe presidentverkiezingen in de VS, eind 2020, komen bijvoorbeeld stilaan dichterbij. De aanloop naar die verkiezingen is trouwens heel lang en de campagne is nu al een beetje begonnen via de kandidaturen bij de Democraten.

Of de deals voor een beursrally zullen zorgen is dan weer een andere vraag, want er is al heel wat op vooruitgelopen.

Foto: Shutterstock Images

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s