Waarschuwingen voor hele economie

Heel wat winstwaarschuwingen afgelopen weken toonden aan dat bedrijven, vooral in de industriële sector, het moeilijker hebben.

Umicore, Solvay en Ontex zijn drie bedrijven uit de Bel20 die afgelopen weken winstwaarschuwingen uitstuurden, met fors lagere aandelenkoersen tot gevolg.

Ook ArcelorMittal klonk afgelopen week niet al te positief. Ze klagen onder meer over een lage vraag naar staal, goedkope import en hoge energieprijzen.

Uit de PMI-indicatoren bleek ook al duidelijk dat de (Europese) industrie achterblijft. De mondiale economie zit trouwens in een groeivertraging. De vrees voor recessie is dan weer wat gaan liggen…, een vrees die eind 2018 voor fors lagere markten zorgde.

China zou moeten kunnen profiteren van overheidsstimulus. Zo verlaagden ze de nodige bankreserves voor leningen, investeren ze meer in infrastructuur en verlaagden ze de belastingen. Maar laat bijvoorbeeld ArcelorMittal dan weer zeer weinig aanwezig zijn in China.

Anderzijds kan China dan weer niet ontsnappen aan de negatieve gevolgen van het handelsconflict, waarin voor hen een hoofdrol is weggelegd.

Bedrijven als Umicore en ArcelorMittal leveren materialen aan verdere verwerkers in de auto-industrie, de bouw, … Zij staan op die manier aan het begin van de productiecyclus. Op deze manier krijgen we via hen alweer een niet al te optimistisch signaal voor de economische ontwikkelingen.

De meeste bedrijven hopen op beterschap naar het einde van het jaar toe. Dit moeten we echter met een korreltje zout nemen en zeker niet als een uitgangspunt beschouwen. Er zijn te veel onzekerheden die roet in het eten kunnen gooien. Het handelsconflict is er zeker één van.

Foto: Vectorstock

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s