Geeft May ons Boris Johnson en harde Brexit ‘cadeau’?

Theresa May nam ontslag als Brits premier. Boris Johnson is een realistische kandidaat om haar op te volgen. En met hem krijgen we er waarschijnlijk een harde Brexit bovenop.

May lag steeds meer onder vuur in Britse politieke kringen, ook haar eigen partij kon haar nog amper verdragen. Ze dient nu uiteindelijk haar ontslag in. Vanaf 10 juni begint de zoektocht naar een opvolger, tot deze wordt gevonden blijft ze nog aan. Dat zou wel nog meerdere weken duren.

In haar reeks aan mislukkingen kunnen we eerst en vooral spreken over de vervroegde verkiezingen die ze zelf uitriep om haar positie en mandaat te versterken. Deze zorgden voor een catastrofe voor de Conservatives, waardoor May er het Noord-Ierse unionistische DUP moest bijnemen. Maar daar bleef het niet bij. Ze verzette hemel en aarde om een exitdeal met europa te onderhandelen. Deze werd echter tot drie maal toe weggestemd in het Britse parlement.

Situatie ver van opgelost na vertrek May

De situatie is uiteraard nog ver van opgelost na het vertrek van May.

De oppositie vraagt om nieuwe verkiezingen, maar de Conservatieven willen gewoon een nieuwe premier aanstellen uit eigen rangen. En deze keer zal het waarschijnlijk een Brexit hardliner worden. Boris Johnson is de bekendste.

Spijtig genoeg wordt hierdoor de kans op een no-deal Brexit groter. Hierbij zal de handel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk gewoon terugvallen op de basisregels van de Wereldhandelsorganisatie, met alle taksen en grenscontroles van dien. Het spreekt voor zich dat dit de handel en dus economische ontwikkelingen zal bemoeilijken.

Verder komt de deadline voor de Brexit van eind oktober weer serieus in gevaar. Een opvolger aanstellen als premier en het zomerreces doen hier geen goed aan.

Europese verkiezingen

Donderdag nam het VK trouwens ook deel aan de Europese parlementsverkiezingen. Te belachelijk voor woorden is dit. Ze kiezen nog een aanzienlijk aantal parlementsleden in een machtig EU-orgaan, zullen nog wegen op het beleid, terwijl ze er enkele maanden later moeten uittreden. Ook de organisatie van de stembusgang kost heel wat tijd en geld. Ten slotte lijkt de Brexit-partij UKIP overtuigend te winnen… Puur uit onvrede door dit aanslepende verhaal.

Zondag weten we de uitslag van de verkiezingen.

Foto: AFP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s