Angstzweet, ineens veel negatieve signalen samen…

Beleggers schrikken even terug van een reeks negatieve signalen. Ze hebben een punt, hieronder bespreek ik enkele zaken die ik opmerkte. Maar laten we ook weer niet te vlug panikeren!

Lagere rentes, beleggers vluchten in veilige havens

Een duidelijk teken van ongerustheid in de markten is de vlucht richting veilige havens. Een belangrijk voorbeeld zijn obligaties van ‘veilige’ en betrouwbare landen, alsook edelmetalen.

We zien de rentes op staatsobligaties, van bijvoorbeeld de VS, Duitsland en Japan, onder druk staan. De Duitse en Japanse rentes op tien jaar bijvoorbeeld diepen de negatieve standen nog wat meer uit. Dit is te verklaren door de vlucht van beleggers richting dit schuldpapier. Hogere koersen van de obligaties leiden tot lagere rentes.

Minder veilige landen, zoals Italië, dat het weer aan de stok krijgt met Europa rond haar begroting, zien de rentes juist stijgen. Positief puntje, Eurocommissaris van financiën Pierre Moscovici ziet bestraffing van het land niet zitten. Maar… de Commissie zal natuurlijk na de laatste Europese verkiezingen herschikt worden. Het is niet zeker of hij daarbij aanblijft. De waarde die we mogen hechten aan zijn woorden verkleint dus wel een beetje.

De goudprijs zien we ook iets hoger gaan maar de prijzen zijn niet abnormaal te noemen als we de grafiek op langere termijn bekijken.

Handelsconflict

Naast de Brexit en de problemen met Italië is het handelsconflict natuurlijk een belangrijke bron van bezorgdheid, en daar blijven dreigementen over en weer vliegen. China liet via een officiële staatskrant, People’s Daily, verstaan de zeldzame en voor de wereldwijde technologie broodnodige metalen in te zetten in het handelsconflict met Amerika, indien nodig. Een sterk dreigement en gevaarlijk voor de technologische ontwikkeling in andere landen.

Laten we ook niet vergeten dat het conflict eigenlijk vooral gaat om die technologische en economische leidersrol.

Enkele weken geleden bezocht de Chinese president reeds een belangrijke producent, recyclage-specialist en verwerker van deze (magnetische) materialen, namelijk ‘JL Mag Rare-Earth Co.’ Dit was al een duidelijk boodschap…

ArcelorMittal

ArcelorMittal liet nog maar eens weten dat de vraag naar haar staalproducten verzwakt en ze daar hun productie zullen aan aanpassen. Geen goed teken, waarbij men ook moet beseffen dat zulke bedrijven aan het begin staan van een hele economische verwerkingscyclus. Hieronder een stuk uit hun persbericht:

Further to the announcement made on 6 May, ArcelorMittal today announces its decision to take additional steps to adjust its European production levels to further align its production to the current market demand. The company continues to be impacted by weak market demand and high import levels in Europe.

ECB

Alsof het allemaal nog niet genoeg is waarschuwde de ECB in een rapport rond financiële stabiliteit voor de hoge schuldenlasten bij verschillende bedrijven en overheden. De centrale bank benadrukte dat deze wel eens flink in de problemen kunnen komen bij… een verdere groeivertraging.

Misschien kunnen de centrale banken wel meer doen, al zitten zij nog steeds met een zeer soepel beleid, normalisering is er nog niet of weinig van gekomen. Bovendien stimuleren ze dan ook nog verder het opbouwen van schulden.

Foto: Medium.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s