Nieuwe clash VK-Europa waarschijnlijk

Boris Johnson maakt het meeste kans om Theresa May op te volgen als Brits premier. Geen tegenstander van een harde Brexit maar wel van de te betalen factuur aan Europa, vormt hij een nieuw gevaar in heel de Brexit-saga.

Theresa May trad maandag officieel af als premier, na een reeks aan nederlagen. Ze slaagde er niet in een ordelijke Brexit te realiseren.

Binnen de Conservatieve partij start een proces om een nieuwe partijvoorzitter en premier aan te stellen.

Er zijn verschillende kandidaten, maar Boris Johnson maakt het meeste kans. Hij is excentriek, wordt soms vergeleken met Trump en ziet wel iets in een harde Brexit. Als Europa volgens hem te moeilijk doet, moet het maar een uitstap zonder deal worden. De economisch fel gevreesde harde Brexit dus.

Hij dreigde er ook al mee de miljardenfactuur aan Europa niet te betalen, of er zouden betere voorwaarden vanuit de hoek van de EU moeten komen. De deal tussen May en Europa bevat uitstapkosten van 39 miljard pond.

Verder is Johnson geen fan van de backstop-regeling, die een douane-grens, en bijgevolg waarschijnlijke conflicten, tussen Ierland en Noord-Ierland moet voorkomen.

Het kiezen van een nieuwe premier zal ongeveer twee maanden duren en dan is er nog maar weinig tijd voor de Brexit-deadline van 31 oktober.

Andere kandidaten zijn bijvoorbeeld Jeremy Hunt en Dominic Raab, minister en ex-minister. De eerste wil een harde Brexit absoluut vermijden, de andere schrikt er niet van terug en gebruikt het als stok achter de deur. Staatssecretaris Rory Stewart wil liefst in de EU blijven, maar als het moet een Brexit op basis van het akkoord van May.

Foto: Reuters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s