Boris Johnson overtuigend gewonnen in eerste kiesronde

Boris Johnson is overtuigend gewonnen in de eerste stemronde voor de verkiezingen van een nieuwe partijleider en premier. Tegenstanders volgen op lange afstand. 

Het ziet er dus naar uit dat de Johnson wel degelijk de opvolger van May zal worden. Deze is een hardliner binnen de Conservatieve partij en schrikt niet terug van een no-deal Brexit. De nieuwe clash met de EU zit er dus aan te komen.

Liefst wil hij een nieuwe deal onderhandelen met de EU. Deze laatste staat daar niet voor te springen. Johnson gebruikt echter twee stevige stokken achter de deur: de factuur die het land moet betalen na de scheiding en een economisch onwenselijke harde Brexit.

Welke procedure volgt men nu om die nieuwe topman of topvrouw van de Conservatives te kiezen?

Tijdens de eerste stemrondes is het aan de Conservatieve parlementairen en vallen steeds een paar van de tien kandidaten af. In deze eerste ronde kreeg Johnson 114 stemmen achter zijn naam, de eerste opvolgers, Jeremy Hunt en Michael Gove, slechts 43 en 37. Hunt is als de dood voor een harde Brexit, Gove heeft er minder problemen mee.

De tweede stemronde voor de parlementairen vindt dinsdag plaats. Zo gaat men door tot er nog twee overblijven waaruit alle partijleden mogen kiezen.

De meeste kandidaten willen de Unie effectief verlaten op of voor 31 oktober.

Foto: Reuters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s