In gesprek met Philippe Gijsels (BNPP Fortis) over libra, Facebook en wereldmunten

Volgens Philippe Gijsels, Chief Strategy Officer bij BNP Paribas Fortis, vormt de introductie van de digitale Facebook-munt, libra, mogelijks een grote disruptie in de financiële wereld. Anderzijds is het gegeven volgens de econoom niet zonder gevaar. Beurswereld.com sprak met hem over de mogelijke gevolgen. 

Met de digitale munt libra wil Facebook in de toekomst wereldwijde online betalingen makkelijker maken. Vanaf 2020 zou het bedrijf concreet aan de slag willen met dit betaalmiddel. Ze werken hiervoor samen met tal van partners zoals bijvoorbeeld Visa, PayPal, Booking.com en Spotify.

“Ik denk dat dit een heel grote disruptie is en nogal een gevaarlijk verhaal,” begon Gijsels.

“De libra is echter wel anders dan de gekende cryptocurrency, zoals de bitcoin, in die zin dat het van Facebook komt, een bedrijf met pakweg 2 miljard gebruikers. Die kunnen hier wel iets forceren om werkelijke concurrentie aan te gaan met de nationale munten,” stelde de econoom.

Regulering

“Powell werd er ook al over geïnterpelleerd in het Congres. Die stelde eveneens dat het gegeven met grote aandacht moet worden gevolgd en gereguleerd,” wist Gijsels, die toevoegde dat “na de crisis heel wat regelgeving het financieel systeem stabieler en veiliger hebben gemaakt. Als we hier nu een nieuw betaalsysteem toelaten zonder zulke regels vormt dit een nieuw gevaar.”

“De overheden en bevoegde instanties zullen dit proberen te vertragen of stoppen, en als het er komt stevig reguleren,” vatte hij het samen. “Het zou me verwonderen als ze dit zomaar, zonder meer, kunnen invoeren.”

“Bovendien ga je voor een stuk de macht van de centrale banken gaan beperken. Deze vergroten de geldhoeveelheid om monetair beleid te voeren. Als hier een alternatief bestaat is hun invloed beperkter.”

Verder verwijst Gijsels nog naar de risico’s rond misdaadgeld, het witwassen van geld en de mogelijkheid dat landen met zwakke munten hier massaal gaan opspringen. Dit alles zorgt ervoor dat “het belang hiervan moeilijk te overschatten is.”

“Facebook wordt al in de gaten gehouden rond privacy-issues, zowel van Democratische kant met de Sanders en Warrens van deze wereld, maar ook vanuit Republikeinse hoek. Als Trump en Warren het over één ding eens zijn dan is het wel dat de grote technologiebedrijven wat meer aan regelgeving moeten onderworpen worden.”

“Het aandeel van Facebook is gestegen op de aankondiging van de libra omdat zij hier een potentieel grote markt kunnen aanboren, maar het zou anderzijds net de stap te veel kunnen zijn, die de politiek aanzet tot maatregelen,” analyseerde de marktstrateeg.

Wereldmunten en hun functie

“De dollar is momenteel dé reserve currency. Bij 70 tot 75 procent van de wereldhandel is die munt aanwezig aan minstens één van beide kanten. De euro komt een beetje in de buurt en China heeft de ambitie hier in de toekomst ook een belangrijke rol te spelen, al zitten we daar nog wel enkele jaren van verwijderd,” vertelde Gijsels.

Facebook is van plan haar munt te koppelen aan een korf van bestaande valuta, zoals de euro en de dollar. Dit zal zorgen voor enige stabiliteit, wat een zeer belangrijk element is bij munten volgens Gijsels.

“Wat is de definitie van een munt? Volgens de klassieke theorieën is het een unit of account, a tool for transactions, maar vooral ook een store of value. Een munt moet waarde kunnen opslaan en daarvoor is stabiliteit nodig,” verklaarde de econoom.

“Wanneer ik daar met voorstanders van cryptocurrency over praat worden ze soms kwaad, maar als je de grafiek van de bitcoin bekijkt zie je geen grafiek van een munt, maar van een heel speculatief effect. Je zou denken dat het een jong internetbedrijf of dergelijke is. De bitcoin is op dit moment heel veel, maar speelt niet echt de functie van een munt. Ik denk niet dat er vaak pizza’s worden gekocht met de bitcoin, het wordt wel als speculatieve belegging gebruikt. Daar is op zich niets mis mee, maar als munt mist het wel de stabiliteit,” aldus de marktstrateeg.

Nieuwe monetaire orde

“Op basis van zulke zaken zouden we sciencefiction boeken kunnen gaan schrijven over een wereld waarin bedrijven als Apple en Facebook de rol gaan overnemen van de overheden. Het is duidelijk dat die laatsten dat niet zomaar zullen laten gebeuren. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd,” besloot de econoom.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Lees de andere interviews hier.

Foto: Philippe Gijsels, BNP Paribas Fortis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s