In gesprek met Pascal Paepen over Trump, centrale banken, beleggen en nog veel meer

Volgens Pascal Paepen, voormalig trader in Londen en nu docent Bank & Beurs aan de KU Leuven en de Thomas More Hogeschool, vormen de schuldenbergen van overheden en bedrijven een groter probleem dan het handelsconflict. Beleggers reageren verder steeds het best door niet in paniek te raken. Beurswereld.com sprak met de econoom over de huidige marktcontext.

“Ik maak me over dat handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China niet erg veel zorgen. We hebben zo’n zaken in het verleden nog al gezien. Ten tijde van Ronald Reagan was er bijvoorbeeld een conflict met Japan, het land ging uiteindelijk veel meer investeren in de VS,” begon Pascal Paepen, die een revolutie af en toe niet slecht vindt om de puntjes op de i te zetten.

Volgens de expert komt de situatie wel in orde en kunnen de presidentsverkiezingen in Amerika een turbo zetten op het zoeken naar een oplossing. De econoom vindt trouwens dat de Amerikaanse president geen ongelijk heeft in heel de zaak.

Trump heeft een punt

“Vrijhandel is een heel positief gegeven maar de manier waarop China dit lange tijd heeft gedaan is niet ok. De markten platwalsen, concurrentievervalsing, subsidies, … Ze zorgden ervoor dat Europese en Amerikaanse bedrijven failliet gingen. Niet omdat deze te weinig productief waren, ze gingen onterecht failliet, door de oneerlijke concurrentie. Men streed niet meer met gelijke wapens. Hier wil Trump iets aan doen,” aldus Paepen.

China overspoelde de VS met dumpinggoederen, “en hoe wordt hier dan gewoonlijk op gereageerd. Wel, men dient een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie, die neemt rustig te tijd om alles grondig te onderzoeken en komt geruime tijd later eventueel met strafmaatregelen. Maar ondertussen zijn er al bedrijven failliet gegaan! Dit zorgt voor wrevel en wantrouwen. Trump is dan weer wat extremer dan de vorige presidenten en wil hier komaf mee maken,” vertelde de expert.

“Ik denk dat dit uiteindelijk zelfs zal uitdraaien tot een goede zaak en dat we niet moeten vrezen dat het einde van de vrije handel in zicht is,” vond Paepen. “Bovendien neemt de internationale handel al langer af, en dat is niet meer dan een normaal proces. De welvaart stijgt, in China bijvoorbeeld. De mensen verdienen meer, hun interne markt wordt sterker,” voegde hij toe.

Volgens Paepen is geopolitieke onrust iets van (bijna) alle tijden. Hij maakt zich weinig zorgen over zaken als het handelsconflict maar ook zaken als de Brexit of Noord-Korea. Echter, mede door die geopolitieke situatie houden de centrale banken hun stimulusbeleid abnormaal lang aan.

Stimulus niet langer gerechtvaardigd

“Ik vind het huidige monetaire beleid al lang niet meer gerechtvaardigd. Tijdens en na de crisis was het dit zeker wel. Ook in 2011, naar aanleiding van de eurocrisis, was een ingrijpen van de Europese Centrale Bank een goed gegeven. Daarna is het echter economisch beter beginnen gaan en was er voor mij geen dringende noodzaak meer om die stimulus langer aan te houden. Eigenlijk was het dan aan de overheden om hun schulden af te bouwen. Die hebben dat niet gedaan en het lage rentebeleid bleef daarom ook bestaan. Dit zijn gevaarlijke interventies in de markt,” wist Paepen. “Die hoge schulden zie ik als een veel groter probleem dan het handelsconflict. Dat gaat ons meer kosten.”

“Je kan niet constant brandweer spelen, op een bepaald moment moet je ook eens rookmelders hangen en meer brandwerend materiaal gebruiken.”

“We hadden een mooi spel van lagere rente wanneer het minder goed ging en dan weer normalisering, maar nu zitten we continu te interveniëren op de markten,” aldus de econoom. “En wat gaan we dan doen als soepeler beleid echt nodig is?” vroeg hij zich af. “Je kan niet constant brandweer spelen, op een bepaald moment moet je ook eens rookmelders hangen en meer brandwerend materiaal gebruiken,” besloot Paepen.

Noodzaak van beleggen in aandelen en financiële educatie

Door het nieuwe normaal van lage rentes brengt sparen niets meer op, integendeel, de inflatie vreet aan het kapitaal. De rijkeren worden echter nog rijker volgens Paepen. “Een AB InBev kan spotgoedkoop lenen en die obligaties worden dan door onze centrale bank opgekocht. Spaarders betalen de rekening.”

Volgens de econoom is het dan ook meer dan ooit noodzakelijk te beleggen in aandelen, om zich te verzekeren van wat meer rendement. “Initiatieven als beleggerscompetities zijn hierbij interessant, zo kunnen jong en oud gemotiveerd worden voor de beurs,” zei de docent. “Maar in België is er nog altijd heel veel wantrouwen ten opzichte van de beurs. Het gebrek aan kennis en onderwijs is hier schuldig aan. We zijn een volk van spaarders en soms wat té defensief.”

“Kijk naar Galapagos, dit is een prachtig verhaal, maar ze moeten hun geld wel in Amerika gaan halen, bij Gilead,” haalde Paepen een voorbeeld aan. “Wij zijn te angstig en dan zijn het anderen die met de grote winsten gaan lopen.”

“Met mondjesmaat en door de inspanningen van velen zal die situatie wel verbeteren. En zeker met de vergrijzing is dit belangrijk. Deze moet betaalbaar zijn. Veel mensen verwachten dat ze ooit al hun bijdragen aan de sociale zekerheid zullen terugkrijgen, dat deze ergens liggen te wachten in een kast. Als we nu allemaal een beetje meer zouden beleggen, dat kan zelfs op een defensieve manier, dat zou ons al een heel eind verder helpen,” aldus Paepen.

Het gebrek aan financiële educatie is volgens de econoom stuitend. “We zitten nu 12 jaar na de crisis en er is nog altijd geen deftige financiële educatie. Het zou toch mogen op gang komen…”

Hoe beleggen in huidig klimaat?

“Mensen spreken altijd over risico’s en een onzeker klimaat, maar dit is van alle tijden. Een onzeker beleggingsklimaat heb je 365 dagen per jaar en volgend jaar zelfs 366. Er is altijd wel onzekerheid, men moet simpelweg aanvaarden dat het leven an sich risicovol is,” aldus Paepen. “Het leven is onzeker, ondernemen, beleggen en de economie ook. Maar hier kunnen ook positieve verrassingen uit voortvloeien.”

“Het is belangrijk gewoon belegd te blijven en te investeren op lange termijn. Op regelmatige basis instappen is daarbij interessant. Het ergste wat je kan doen is in paniek uit de markt stappen als het toch eens even misgaat,” stelde Paepen. “Het is nooit de beste of slechtste tijd om te beleggen, het is altijd een goed idee, zolang je die lange termijn in gedachten houdt,” besloot de econoom.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Lees de andere interviews hier.

Foto: Pascal Paepen, Beobank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s