Pond zwaar onder druk! En het kan nog pak erger!

De Britse pond staat zwaar onder druk. Uiteraard is de Brexit de oorzaak, en die zotte Boris Johnson. De hardliner van de Conservatieve partij wordt waarschijnlijk de nieuwe voorzitter en premier.

Al enkele weken is er een verkiezingsprocedure aan de gang bij de Tory’s. Theresa May kon het Brexit-kluwen niet oplossen en trad af.

Twee kandidaten blijven momenteel over. Vandaag is de laatste dag waarop partijleden hun stem mogen uitbrengen, voor Jeremy Hunt of Boris Johnson. Volgens de peilingen is het zo goed als zeker dat die laatste het zal halen. Morgen weten we meer. De Donald Trump van de UK deinst helemaal niet terug voor een harde Brexit, als Europa niet op verschillende vlakken wil gaan toegeven.

Een harde Brexit komt gevaarlijk in de buurt en daar is de val van de Britse pond een belangrijke getuige van. De munt daalde heel wat in waarde tegenover de euro, maar de muntzone heeft ook veel last van een scheiding tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk. De daling van de pond tegenover de dollar is bijgevolg wat opvallender. Hieronder een grafiek.

Nog niet gedaan

De dalende sterling is positief voor Britse exporteurs en uw citytrip naar Londen, maar een harde Brexit is economisch allesbehalve goed. De handel zal moeten terugvallen op basisregels van de Wereldhandelsorganisatie met alle beperkingen en tarieven van dien.

De daling van de pond zal wel nog even aanhouden als Boris Johnson effectief de nieuwe premier wordt. Morgan Stanley acht zelfs een pariteit met de dollar (1 pond = 1 dollar) mogelijk, al is dit misschien wat overdreven.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Foto: Getty

Grafiek: Yahoo Finance

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s