Van handelsconflict tot regelrechte handelsoorlog

De hoop op een handelsovereenkomst tussen China en de VS werd afgelopen dagen de grond ingeboord. Beide kampen nemen harde maatregelen. De financiële markten zijn de dupe.

Eind vorige week voerde Amerikaans president Donald Trump extra importtarieven in op 300 miljard aan Chinese goederen.

China laat zich echter niet zomaar doen. De centrale bank zette de munt lager. Op die manier stimuleren ze hun internationale concurrentiekracht. Bovendien steken ze hun middelvinger op door overheidsbedrijven te verbieden nog langer landbouwproducten uit Amerika te kopen.

Dit laatste was juist een toegift om de druk wat van de ketel te laten en de onderhandelingen een nieuwe kans te geven. Eind juni kwamen Trump en Xi Jinping immers overeen de besprekingen te hervatten om een oplossing voor het probleem te vinden.

Hoewel… ik zeg het nogmaals… Op korte termijn kan hier geen fundamentele oplossing worden gevonden. Het probleem situeert zich op een veel hoger niveau dan louter die van de handel. Het gaat om wereldheerschappij, bijvoorbeeld op technologisch vlak.

De financiële markten schoten vrijdag, en vandaag weer, in een kramp. Het lijkt erop dat het conflict escaleert en er een ware valuta-oorlog bijkomt.

Meer over het handelsconflict

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Foto: Brendan Smialowski/AFP/Getty Images

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s