En plots lijken twee belangrijke deals wat dichterbij!

Afgelopen dagen tonen aan hoe snel het allemaal kan gaan. De tijd dringt en wereldleiders weten plots knopen te ontwarren die daarvoor strak vast leken te zitten. Handels- en Brexithoop… Hoe staan we er nu voor?

Klik hier voor een gratis beleggingsboek van onze partner Lynx, samen met een infopakket van deze broker.

Voorlopige handelsdeal

Donald Trump wist met China een voorlopige handelsdeal te sluiten. Hij sprak van een eerste van drie fases. De komende maanden moeten leiden tot een volledig akkoord.

In ieder geval is deze eerste formele overeenkomst een positief teken. Er is dus goede wil om tot een oplossing te komen. De verslechterende economische cijfers zetten de wereldleiders dan ook onder druk. 

Het akkoord houdt onder meer in dat China extra landbouwproducten zal invoeren, de devaluatie van de munt wordt aan banden gelegd, de toegang voor financials in China vereenvoudigd, de intellectuele eigendom van Amerikaanse bedrijven beschermd.

De VS zullen eerder aangekondigde tariefverhogingen op 15 oktober voorlopig laten vallen. De extra importtaksen van december werden nog niet geschorst.

Trump klonk zeer positief tijdens een persconferentie. Hij verwees naar 40 à 50 miljard dollar aan landbouwproducten die China zal inkopen. Vervolgens raadde hij de landbouwers aan extra materiaal aan te schaffen om de vraag te kunnen volgen. Dit materiaal kan dan gekocht worden bij “geweldige bedrijven als John Deere”. Hij ziet het al helemaal zitten… zegt hij…

Brexit en Ierland

Wat de Brexit betreft zijn de zaken nog minder concreet maar ook hier ontstond een sprankeltje hoop op een deal. Een babbel tussen de Britse premier Boris Johnson en zijn Ierse collega maakten een opening naar een uitkomst rond de Ierse kwestie.

De backstop, waarbij de EU Noord-Ierland binnen de douane-unie wil houden en zo een harde grens voorkomt, lag zeer moeilijk voor de Britse regering. De EU en het VK gaven beiden aan dat er een kans bestaat op een aanvaardbare tussenoplossing. Dit zou bijvoorbeeld een tijdelijke backstop kunnen zijn.

Maandag zakt Johnson weer af naar het continent voor verdere gesprekken. Dit weekend zitten werkgroepen rond diverse thema’s samen. Eind volgende week is er een EU-top gepland.

De tijd dringt want 31 oktober moet het land de Unie verlaten. En niemand lijkt zin te hebben nog maar eens uit te stellen. Al zou dit wel eens kunnen keren als ze inzien dat, met een beetje extra tijd, een deal er nu wel inzit.

Rust op de markten, herstel economie

Beide evoluties, nog wat afwachten voor de Brexit uiteraard, kunnen zeker wat rust brengen op de financiële markten. Bovendien kunnen ze ervoor zorgen dat de economie vlotter herstelt. Bedrijven kunnen in een stabieler klimaat opereren, zullen makkelijker investeren, personeel aannemen, dit zorgt voor extra koopkracht, … en zo is de bal aan het rollen.

Een sterke economie is natuurlijk wat Donald Trump nodig heeft voor zijn potentiële herverkiezing in 2020. Wat hem betreft is een deal dus te verwachten. En zelfs wanneer een toekomstig akkoord maar heel zwakjes blijkt te zijn zal hij dit 1) proberen te verkopen als geweldig en 2) zal het sowieso wel voor ietsje meer stabiliteit en zekerheid zorgen.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Foto: ANP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s