Geopolitieke moeheid op markten, bedrijfscijfers belangrijker!

Een voorlopig akkoord tussen China en de VS lijkt nog maar eens dichtbij te zijn en de Brexit wordt andermaal uitgesteld. De markten trekken zich er niet veel meer van aan. Ze kijken nu vooral, en terecht, naar de kwartaalcijfers van de bedrijven. 

Brexit

Het meest ridicule verhaal, ja misschien nog erger dan de Belgische regeringsvorming, is de Brexit. Uitstel, ontelbare stemmingen, heronderhandelingen, deal, tweede deal, … Wie kan het nog volgen.

Enfin, de Europese Unie stond opnieuw uitstel toe, tot 31 januari deze keer. Maar het land kan de Unie eerder verlaten als de deal van Boris Johnson sneller door het Britse Lagerhuis geraakt. Dit werd in principe al goedgekeurd maar moet nu nog een hele procedure doorlopen om in de Britse wetgeving opgenomen te worden… Een versnelde procedure kon de premier niet versieren.

En ondertussen zwaaien verschillende Britse politici met vervroegde verkiezingen. De Conservatieven van Boris Johnson liggen in de peilingen alleszins ruim op kop.

Handelsconflict

Vanuit China en de Verenigde Staten kwamen signalen dat de eerste fase deal dichtbij is. Mooi. Trump pochte enkele weken geleden echter al met dit akkoord, tot de Chinezen zeiden dat het toch nog niet in kannen en kruiken was, wat hen betreft. Deze keer geen vals alarm?

Volgens mij zal dit akkoord niet al te veel om het lijf hebben. Trump zal graag al iets op papier hebben omdat de presidentsverkiezingen naderen. Hij zal bijvoorbeeld de boeren tevreden willen stellen. China zal waarschijnlijk meer landbouwproducten invoeren maar of dit dan veel verschil maakt met de situatie van voor de handelsoorlog, is maar de vraag. China schroefde de invoer sindsdien aanzienlijk terug.

Benieuwder ben ik naar de volgende fases tot een definitieve deal. Al blijft de concurrentie tussen de twee grootste wereldmachten op lange termijn bestaan.

In China vinden trouwens belangrijke plenaire vergaderingen van het Centraal Comité plaats deze week. Misschien ook een belangrijke opportuniteit om de handelsrelatie met Amerika te bespreken?

Kwartaalcijfers

En tussen al dat geopolitieke gekonkel zouden we wel eens vergeten wat er echt toe doet : de prestaties van de bedrijven!

Deze hebben uiteraard last van de onzekerheid rond Brexit en het handelsconflict. De winsten staan onder druk. Ook de grote Britse bankengroep HSBC haalde vandaag de negatieve impact van de geopolitieke situatie aan. Hun nettoresultaat kreeg een flinke knauw.

Volg Beurswereld.com ook via Facebook

Foto: Richard Pole, fotograaf van The Times

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s