“Als hij verkozen wordt, crasht de aandelenmarkt”

Trump of Biden de komende vier jaar? Dat is de grote vraag waarop het antwoord nu wel zeer dichtbij komt. Op 3 november trekt de Amerikaan naar de stembus. De peilingen laten niet veel ruimte voor twijfel, maar het vel van de beer is nog niet verkocht. Wat kunnen we nu verwachten van de beurzen en de verschillende sectoren?

Belangrijkste nieuws en interviews in mailbox

De democratische Biden of de Republikeinse Trump? De gematigde Joe of de doortastende Donald? Of volgens tegenstanders van beiden, de socialistische en bijna seniele Joe Biden versus de clowneske, tirannieke Donald Trump.

Laten we beginnen met het allemaal wat te nuanceren. Amerika blijft Amerika. Een liberaal ingesteld land, gestoeld op kapitalisme, vrije marktwerking en stevige democratische instellingen. De volgende president zal dat heus niet fundamenteel op losse schroeven zetten. Biden zal hoogstens een wat linkser beleid voeren dan men gemiddeld gewoon is in het land en Trump zal opnieuw hier en daar wat potten breken en tegen schenen stampen maar Amerika niet ten ondergang brengen.

Het effect op de beurs zal er zijn, beiden willen een ander beleid en daar zullen verschillende bedrijven, verschillende sectoren, anders op reageren. Ja, zelfs de financiële markten in hun geheel zullen anders reageren naargelang de uitslag van de verkiezingen. Echter, corona of de financiële crisis van 2008, dat zijn zaken die schokgolven doorheen de markten sturen, een vierjarig ambtstermijn van een president, die niet zomaar kan doen wat hij wil, slechts enkele rimpelingen.

Algemene impact van beide heren

Volgens hetgeen we momenteel weten wil de democraat, Joe Biden, graag enkele belastingverlagingen voor bedrijven terugschroeven, onder meer ten voordele van de zwakkeren in de maatschappij.

In de eerste plaats zouden we dan kunnen stellen dat een overwinning van Donald Trump de beurzen deugd zal doen. “Als Biden wint zullen de aandelenmarkten crashen”, foeterde de zittende president nog in een debat van donderdagavond. Een Republikeinse winst kan de beurzen dus enkele procenten hoger zetten, aangezien aandeelhouders opgelucht ademhalen wanneer hun verlaagde belastingen blijven. Bovendien staat Biden in de peilingen stevig voorop. Hier anticipeerden de markten al op. Bij een overwinning van Trump zal die ingerekende overwinning van Biden er weer uit moeten en zullen de koerswinsten versterkt worden.

Anderzijds hebben we de stevige investerings- en consumptieplannen van Biden. Hij wil de overheid duizenden miljarden laten investeren in de Amerikaanse infrastructuur (wegen, bruggen, onderwijs, water, groen, …), de voertuigen van de staat moeten elektrisch worden, verhoogde werkloosheidsuitkeringen voor getroffen corona-werknemers, … Die investeringen moeten uitgevoerd worden door bedrijven en brengen bij hen geld in het laatje. Ze zullen extra personeel moeten aannemen waardoor de bevolking ook meer loon ter beschikking heeft voor consumptie. Dat laatste wordt ook op peil gehouden door uitkeringen…

Men zou zich dus de vraag kunnen stellen of deze injecties in de Amerikaanse economie niet even positief of zelfs positiever zouden kunnen uitvallen. De marktreactie is steeds moeilijk te voorspellen natuurlijk. Opiniemakers zullen alleszins alle ruimte hebben om een stijging of daling van de beurs bij beide kandidaten uitgelegd te krijgen. We kunnen dan weer wel voorspellen dat de reactie bij een overwinning van Trump groter zal zijn, aangezien dit volgens de peilingen minder waarschijnlijk lijkt.

Impact op verschillende sectoren

Naargelang de activiteit zullen de (beursgenoteerde) bedrijven, en dus ook hun bijbehorende aandelen, profiteren of afzien van deze of gene president in het Witte Huis.

Techgiganten (Apple, Facebook, Alphabet, Amazon, …) worden onder Joe Biden strenger gereguleerd. Deze bedrijven staan onder vuur wat privacy en marktdominantie betreft. Daar willen de democraten een stokje voor steken. Meer concurrentie en fiscale bijdragen kunnen deze reuzen onder druk zetten.

Ook banken zullen met Biden een strengere president kennen. Hij wil grote financiële instellingen nog strenger reguleren. Trump was ook wel op zijn hoede voor een herhaling van 2008 maar daar hameren de democraten toch nog wat meer op.

Bij energie is het verhaal dubbel. Chevron en ExxonMobil, met de oude fossiele brandstoffen, hopen maar beter op vier extra jaren Trump. Deze blijft immers sceptisch over de menselijke impact op klimaatverandering. Beleggers die mikken op Biden kunnen hun dollars inzetten op recyclagebedrijven en duurzame energie (Tesla, Nio, Nikola, First Solar, …).

Defensie-leveranciers als Lockheed Martin of Boeing zouden met een Trump-administratie de komende jaren wel eens een grotere klant kunnen hebben dan met de Democraten. Biden zet dat geld liever in voor sociale en groene projecten. Al zal ook Trump na de coronacrisis nog wat op de centen moeten letten.

Supermarkten als Walmart of Kroger zijn eveneens een moeilijker verhaal. Biden wil de concurrenten als Amazon aan banden leggen maar Trump is dan weer minder geneigd om minimumlonen te verhogen en dergelijke (Deze bedrijven werken met enorm veel personeel).

In tegenstelling tot wat we in de geschiedenis gewoon waren doneert de farma-industrie zowat drie keer meer aan de democratische campagne dan aan Trump. Trump stampte tegen vele schenen in die sector door de prijzen van geneesmiddelen aan te vallen via executive orders. Biden is meer de man van de begrijpende en diplomatische onderhandelingen. Bovendien zal hij fiscaal meer willen tussenkomen om medische zorg terug te betalen en hij wil private verzekeringen goedkoper maken.

Vastgoedgroepen moeten in Amerika geen belastingen betalen op uitgekeerde winst als ze minstens 90 procent van de winst uitbetalen als dividend. Van verlaagde belastingen onder Trump konden ze dus niet profiteren, als Biden de belastingen weer verhoogt worden die REIT’s weer relatief interessanter. Ventas is een Amerikaanse Aedifica, gespecialiseerd in zorgvastgoed. En laat zorg nu iets zijn waar Biden ook nog eens op inzet. Prologis zet dan weer in op logistiek vastgoed.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Foto: Chelsea Stahl / NBC News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s