Tom Simonts (KBC): “Geen enkele president wil de beurs écht pijn doen”

Wat na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november? Hoe reageren de beurzen en in welke sectoren kunnen we nog schuilen? Zal Biden de belastingen echt verhogen? Welke werven liggen open voor Trump en Biden? Beurswereld.com ging in gesprek met Tom Simonts, Senior Economist en marktexpert bij KBC.

Beurswereld.com schreef eerder reeds een artikel over de Amerikaanse verkiezingen en de financiële markten, invloed op verschillende bedrijfssectoren, …

Verwacht u grote koersbewegingen vanaf volgende week woensdag, vlak na verkiezingsdag?

Een belangrijke vraag is of er dan al wel een uitslag is? Een onbeliste uitslag wordt wat lastig en creëert extra onzekerheid.

Indien er wel meteen een duidelijke uitslag is, ga ik niet uit van veel turbulentie. Beide heren hebben dezelfde gruwelijk belangrijke dossiers af te werken. Infrastructuur is er één van, de grote schuldberg een andere. En dan is er natuurlijk Covid. Allebei gaan ze daar een hoop geld moeten voor vrijmaken. 2000 miljard, 3000 miljard, … dat zien we wel. Dat moet in ieder geval gebeuren.

Biden is misschien iets negatiever voor de financiële markten, maar Wall Street houdt al rekening met zijn overwinning en zo slecht reageerden ze daar toch nog niet op. Neen, Wall Street heeft er eigenlijk al vrede mee genomen, voor hen maakt het niet zo veel meer uit. We hebben een superlage rente en vette stimuluspakketten, we love it.

Laten we trouwens even teruggaan naar vier jaar geleden, verkiezingen tussen Trump en Clinton. Ik kwam rond 6 uur toe op kantoor en alles stond dieprood. -3%, -4%, het worst case scenario, Trump als president, was waarheid geworden. Om iets over negen, Belgische tijd, stak Trump echter zijn speech af. En dat was eigenlijk een hele goede toespraak, tot op vandaag één van zijn betere. De beurzen draaiden en zijn in het groen gesloten. De markten kunnen dus wel een uitgesproken ‘mening’ hebben maar als puntje bij paaltje komt kijken ze wel naar wat werkelijk op tafel ligt en beseffen ze ook dat geen enkele president de markten écht kwaad wil doen, die zijn te belangrijk, zeker in Amerika.

Ten slotte heb je in het hele verhaal ook de consellatie. Trump kan president blijven volgende week zonder het Huis en zonder de Senaat. Maar eigenlijk wordt het dan makkelijker. De mens kan dan veel roepen maar niet veel meer doen.

Maar raakt er in dat scenario wel een deftig steunpakket voor de coronacrisis door?

Ze [de Republikeinen en Democraten] liggen wel al ietwat op een lijn daar hoor. Politiek kunnen ze het niet maken om dat pakket er niet door te krijgen, eens de verkiezingen achter de rug zijn. En hoe sneller je die centen uitgeeft hoe sneller je daar ook de effecten van ziet op de economie. En willen ze wel dwarszitten als de effecten van zo’n steunmaatregelen binnen een paar jaar alweer de verkiezingen zullen beïnvloeden?

Algemeen is de impact op de markten vrij beperkt dus. Maar op individuele sectoren en bedrijven kan deze wat groter zijn?

 Daar liggen de accenten bij beide heren anders en kan de impact wat groter zijn, dat klopt. Kort samengevat, Biden is de farma- en milieuman, Trump die van ‘no rules, great scotch’. Zo weinig mogelijk regels, wat dan weer goed is voor banken, oliesector, energie, technologie… maar ook farma eigenlijk, dus die sector is een dubbele.

Nu, Trump zal de verlaagde belastingen voor bedrijven behouden, wat goed is voor de beurs. Biden zal anderzijds heel veel fiscaal gaan consumeren en investeren. Als we dat tegen elkaar afwegen, wat is het beste voor de financiële markten?

Biden wil inderdaad de belastingen verhogen, en dat hebben we niet graag. Maar ik wil het hem eerst nog zien doen hoor! Niemand neemt graag zo’n beslissingen, het knaagt aan de populariteit, ookal zijn ze soms nodig voor de lange termijn. Maar als hij het meteen in het begin van zijn legislatuur doorvoert is het misschien al wat vergeten binnen drie jaar.

Stel, ik ben een belegger die belegd wil blijven maar niet te veel wil bewogen worden door de verkiezing van deze of gene president. Welke aandelen en sectoren heb ik best in portefeuille?

Consumeraandelen, halfgeleiders, farma zou ik zeggen. Consumptie-ongevoelige aandelen, supermarkten horen daar ook bij. Er zal natuurlijk sowieso algemene turbulentie komen, niet in het minst door Covid. Maar ik ga er wel van uit dat een belegger iets langer vooruit kijkt. En met die voorwaarde zie ik niet echt een héél negatief scenario hoor. Onzekerheid en besmettingsgolven zullen de markten wat lager duwen, maar dat gaat allemaal ook weer voorbij.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Lees de andere gesprekken/interviews hier.
Foto: Tom Simonts, KBC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s