Sam Hollanders: “Als value beleggers het nú opgeven stoppen ze werkelijk op slecht moment”

Aandelen goedkoop selecteren, concrete aandelentips en hoe zich verder te verdiepen in het waardebeleggen. Sam Hollanders, beleggingsanalist en auteur van het boek ‘Verdubbel je geld in vijf jaar’, sprak met Beurswereld.com en gaf zijn visie over value investing met aandacht voor kwaliteit en groei.

Belangrijkste nieuws en interviews in mailbox

Bij value investing proberen beleggers goedkope aandelen te selecteren. Hoe vermijden we falling knifes te kopen die enkel optisch goedkoop noteren?

Het begint al bij een foute definitie van value investing, naar mijn mening. Men moet niet proberen goedkope aandelen te kopen maar eerder waardevolle aandelen goedkoop te kopen. Het begint allemaal bij het bepalen van de waarde van een aandeel. En dan kunnen we ook bij optisch dure bedrijven uitkomen, maar die niet zo duur zijn in vergelijking met hun groeipotentieel.

Bepaalde cyclische bedrijven, zoals Euronav of Sipef bijvoorbeeld, kunnen in moeilijke tijden, wanneer ze weinig winst maken, aan hoge koers-winstverhoudingen noteren maar eigenlijk wel heel goedkoop zijn. Dat kan je dan bijvoorbeeld wel weer zien aan de koers-boekwaarde, dus meerdere ratio’s bekijken is belangrijk.

Als we toch de tactiek toepassen om goedkope aandelen te kopen dan is het wel erg belangijk om naar de schuldgraad te gaan kijken. Als je dat niet doet… tja dan kom je inderdaad terecht bij die falling knifes zoals je vermeldde. Warren Buffet volgde aanvankelijk de Graham-stijl van waardebeleggen waarbij hij goedkope aandelen steeds bijkocht. Het kwalitatieve aspect, kijken naar de schulden en de balans, was daar dan cruciaal, ter bescherming. Klein zaakje tussen haakjes hierbij. Recent zijn de schulden eigenlijk beter zichtbaar geworden aan de hand van de IFRS-normen [boekhoudregels]. Leasingschulden voor de toekomst bijvoorbeeld waren eerder nogal verborgen maar worden nu duidelijker meegegeven.

Als we dan naar het latere parcours van Buffet kijken zien we dat hij meer aandelen ging selecteren op de groei. Niet enkel op de activa die ze vandaag hebben, maar ook op wat er in de toekomst inzit.

Er wordt eigenlijk bij value investing te weinig aandacht besteed aan groei? Maar is dat niet precies het tegengestelde van value investing, die growth?

Een verkeerde tegenstelling in mijn ogen. Die groei is een deel van de waarde. Zelfs een verlieslatend bedrijf heeft een bepaalde waarde, namelijk wat het in de toekomst kan opbrengen. Investeringen van vandaag, die later vruchten zullen opleveren, hebben wel degelijk een waarde, maar één die in de toekomst ligt.

Het vroegere Option, Crescent nu, daar kan je ook een waarde op kleven, in deze zin een ‘optiewaardering’, met knipoog naar de vroegere naam van het bedrijf. Als alles lukt, hoeveel is het dan waard en wat is de kans dat dit uitkomt.

Om waarde-aandelen te selecteren bestaan er verschillende zogenaamde ratio’s, natuurlijk vooral aan de hand van huidige cijfers en minder toekomstgericht. Koers-winst en koers-boekwaarde zijn belangrijke. Welke vind jij het meest waardevol?

Meestal ga ik inderdaad andersom, kijk ik eerst naar de schuldgraad en ga ik na of de return on equity en dergelijke hoog genoeg zitten, bekijk ik of er groeipotentieel inzit, … Nadien kijk ik naar die ratio’s om ‘de goedkoop’ te selecteren. En dan vind ik EV/EBIT [Enterprise value = marktwaarde bedrijf + schulden – cash / EBIT = Earnings before intrest and taxes, bedrijfsresultaat] geen slechte. Daarmee neem je de schulden mee, zie je of die goed geïnvesteerd worden en is de cash er ook uit. Sommige bedrijven hebben veel ‘dood’ cash op de balans dat niets opbrengt, dat verbergt soms goedkope bedrijven.

Echt kwalitatief beleggen is dat niet, want dan koop je eender wat, als de balans maar goed zit. Ik vind het belangijk om het te combineren met value beleggen.

Een koers-boekwaarde kan verder interessant zijn voor zeer kapitaalintensieve bedrijven. Voor een Euronav bijvoorbeeld, met een koers-boekwaarde van ruim 0,6. Als daar een andere speler de markt betreedt moeten ze wel de volle pot betalen terwijl de koers van Euronav lager staat dan die intrinsieke waarde.

Heb je nog enkele andere tips, aandelen die in aanmerking komen voor de value belegger?

Ik maak daar graag een tweedeling tussen de traditionele manier van waardebeleggen en mijn manier, aan de hand van groei en kwaliteit, zoals hiervoor beschreven.

Bij de eerste groep kan ik meteen de net genoemde olierederij Euronav meegeven. Interessant aan de hand van koers-boekwaarde en ook een sterke balans. Er is in hun markt weinig aangroei van nieuwe schepen én bovendien veel verschroting van oude schepen wegens milieunormen. Als je dat optelt besef je dat die vrachttarieven in de toekomst weer zullen stijgen.

In dezelfde categorie vermeld ik Indus holding, een Duitse investeringsmaatschappij in KMO’s, veel ervan op het gebied van auto-onderdelen, een sector die zware klappen heeft gekregen vorig jaar, en nu nog met corona. Ze kopen meestal een meerderheidsbelang in die niche-bedrijfjes. Het gaat dan over een bedrijf dat een specifieke bout maakt bijvoorbeeld. De holding brengt daarbij enorm veel kennis en expertise samen onder één dak en stelt het ter beschikking van die ondernemingen, helpt hen om hun klantenbasis te verbreden,… Zij noteren ook aan 0,9 keer de boekwaarde. Dus weer hetzelfde verhaal, indien een andere speler die markt wil betreden moeten zij investeren in al die fabriekshallen en dergelijke, moeten zij die boekwaarde betalen en vaak zelfs meer om die markt te betreden.

Vervolgens de tweede categorie van bedrijven, waarbij ik start vanuit een selectie aan kwaliteitsaandelen met groeipotentieel en daarin dan de goedkoopste selecteer.

Ten eerste Payton Planar. Een verborgen aandeeltje op de Belgische beurs actief in magnetische componenten, gebruikt in elektrische auto’s, in servers voor de cloud, … Ze zijn actief in groeisectoren en hun klanten gaan er stevig op vooruit. Maar dat zie je in hun prijs niet! Het is een bedrijf dat niet wordt gewaardeerd aan de groei.

Een ander bedrijf is X-Fab. Ik houd de autosector wat in het oog maar kijk dan liever naar de toeleveranciers. Je ziet bij X-Fab de toekomstige groei in de prototypes maar ook weer niet in de koers. Het is momenteel verlieslatend maar sterk genoeg qua cash en klaar voor de komende jaren met investeringen die ver gevorderd zijn of rond, fabrieken die zijn omgebouwd. De omzet gaat daar in de toekomst omhoog moeten maar die groei is bij hen nog niet verrekend in het aandeel.

Ten slotte stel ik Kamux nog voor, een Finse verkoper van tweedehandswagens. Ze proposeren een mix van online en ter plaatse in de showroom. Ze leveren een mooie groei en zijn uitgebreid naar Zweden en recent naar Duitsland. Als het in dat laatste land lukt hebben ze nog veel potentieel. Het is een heel versnipperde markt waar ze dus nog voor heel wat consolidatie kunnen zorgen. Een voordeel is dat ze op redelijk hoge snelheid weer verkopen. Verandering in de automarkt is dus geen probleem voor hen, ze passen zich snel aan.

Binnen dit en drie jaar vermoed ik dat deze 5 aandelen hoger noteren, en in tussentijd rapen we hier en daar nog wat dividenden op.

De waardebelegger heeft niet al te veel geluk afgelopen jaren. Kan u begrijpen dat vele beleggers de filosofie wegwuiven als ze zien welke prestaties een Nasdaq-beurs neerzet?

Ik kan dat zeker begrijpen. Maar het is ook weer voor een stuk terug te voeren op die verkeerde definitie van waardebeleggen. En dat waardebeleggen het al een decennium slechts doet zoals men vaak stelt… tja, in mijn geval waren vooral 2018 en 2019 wel ondermaats. In de jaren ervoor kon je in de categorie van ondergewaardeerde groeiers echt wel nog mooie zaken vinden. En nu met corona zijn er ook wel weer mooie kansen onstaan, aandelen die klappen hebben gekregen maar met veel potentieel.

En ja, zelfs grote fondsen sluiten soms de boeken, onlangs nog één van 10 miljard. Ook Warren Buffett heeft in het verleden al partnerships gesloten omdat hij van mening was dat hij met zijn strategie geen echte meerwaarde kon bieden.

Ik begrijp dat vele mensen de hoop opgeven ja. Ik denk echter ook dat, als ze het nu opgeven, ze écht een slecht moment uitkiezen. Ik beweer niet dat het volgend jaar keert, maar in de groeiaandelen is nog weinig winst te halen lijkt me, aan de huidige waarderingen. Ook in de oude definitie van waardebeleggen moet het voordeel weer eens van kamp wisselen. Groei en waarde zijn nu te ver uiteengelopen.

Wat kan je onze lezers, buiten je eigen boek en projecten, aanbevelen om zich verder te verdiepen in het waardebeleggen?

Om bedrijven te leren waarderen en analyseren kan ik de cursussen van professor Aswath Damodaranuit New York aanbevelen. Deze staan trouwens online.

Het boek ‘When Genius Failed: The Rise and Fall of Long-Term Capital Management’ was voor mij ook een eye-opener. Het gaat over een groep wiskundigen en professoren die dachten een feilloos systeem voor investeren te hebben, maar op een bepaald moment botsen zij toch ook op problemen en gaan ze failliet.

Vervolgens vermeld ik graag ‘Financial shenanigans’ van Howard Schilit, een goed boek om kritisch te leten omgaan met financiële rapportering van bedrijven en je niet te laten misleiden door bedrieglijke info.

Ten slotte is het interessant om psychologisch te leren omgaan met beleggen, investeren, waarde bepalen, … ‘Thinking Fast and slow’ van Daniel Kahneman is daar een prachtig boek, over behavioral finance. Als je een waardering maakt van een bedrijf gaat het ook over een verhaal dat jij errond construeert. Een verhaal dat onder meer vertelt aan wat mensen in de toekomst meer geld zullen uitgeven. Jouw eigen fouten en vooroordelen mag je daarbij niet te veel projecteren op dat verhaal.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Beleggen kan via onze partner, beleggingsmakelaar Lynx. Ga gerust een kijkje nemen op hun website.

Lees de andere gesprekken/interviews hier.
Lees er ook de disclaimer op na.
Foto: Sam Hollanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s