Stefaan Casteleyn: “De kans op een eindejaarsrally is groot”

Positief nieuws over een effectief coronavaccin en een goed onthaalde Joe Biden. Beurswereld.com vroeg Stefaan Casteleyn, vermogensbeheerder en partner bij 1Vermogensbeheer, naar zijn mening over het huidige beursklimaat en vooruitzichten.

Belangrijkste nieuws en interviews in mailbox

Casteleyn: Volgens mij komen er verschillende positieve zaken samen en kan de beursstijging van begin deze week zich wel gaan verderzetten tijdens de rest van het jaar. De markten reageerden heel positief op het nieuws van het vaccin en dat is volgens mij niet meer dan gerechtvaardigd. Het geeft immers hoop op een normaler leven volgend jaar of ten laatste in 2022. Ook de verkiezing van Biden is goed nieuws denk ik, zeker vanuit Europees standpunt, want de druk die Trump toch wel constant zette op onze export kan wat verdwijnen. De autosector kan daar bijvoorbeeld van profiteren, en niet alleen rechtstreeks de constructeurs, ook bedrijven die van die sector afhankelijk zijn, en daar hebben we er in België wel wat van.

Handel is voor ons immers zeer belangrijk. wij blijven toch nog altijd, met name door Duitsland, een netto-exporteur. De handelspolitiek én corona hebben hier rake klappen uitgedeeld en daar krijgen we nu dubbel mooi nieuws.

Het is vaak zo dat we vanaf november een eindejaarsrally zien van start gaan, dat kan er nu zeker ook inzitten, gebaseerd op die positieve factoren. En bovendien op het wel vaker opgemerkte effect van ‘volgende jaar wordt beter dan het huidige’.

Verder blijft er enorm veel cash in de markt mét een zeer lage rente die dat nog lang blijft ook, as far as the eye can see, zoals de Engelsen het zeggen. Die cash komt langzamerhand ook in beweging.

Bovendien kan de Brexit misschien iets positiever uitdraaien, nu de steun van Trump voor een star Verenigd Koninkrijk wegvalt?

Casteleyn: Ik lees regelmatig ‘The Economist’, een eerder kritisch blad wat Brexit betreft. Zij schreven ook al het gevoel neer dat Johnson de onderhandelingen echt wou rekken tot na de presidentsverkiezingen in Amerika. Dat maakt voor hen wel wat uit natuurlijk. Trump is de Brexit genegen, Biden is dat niet. Bovendien speelt er nog een beetje het psychologische element dat Bidens ouders van Ierse afkomst zijn. Het fameuze Goedevrijdagakkoord [Noord-Iers vrede-akkoord van 1998, Noord-Ierland blijft een moeilijke kwestie bij de Brexit-onderhandelingen] ligt daardoor nog gevoeliger.

Het kan nu bijna niet anders dan dat die Britse onderhandelaars een ‘softer stance’ zullen aannemen. De kans op een soft Brexit is volgens mij toegenomen, ja. Er zal wel pas op het aller, allerslaatste moment een akkoord zijn, maar bon, dat allerlaatste moment komt nu ook wel zeer dichtbij hoor… En die zachte Brexit, of een aanloop ernaartoe, kan bovengenoemde eindejaarsrally nog ondersteunen.

Volg ons via Facebook,  twitter of 

Lees de andere gesprekken/interviews hier.
Foto: 1Vermogensbeheer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s