Stefaan Casteleyn: Mix zit nog steeds goed voor aandelenmarkten

De bedrijfscijfers over het eerste kwartaal ogen mooi en ook op macro-economisch gebied zien we hoopvolle gegevens. Maar hoe zit het dan met het ultrasoepel beleid van centrale banken? En wat kunnen we nog verwachten van de beurs zelf de komende tijd? Beurswereld.com vroeg het aan marktexpert Stefaan Casteleyn van 1Vermogensbeheer. 

Inschrijvers Nieuwsbrief krijgen eerder toegang tot de invloedrijkste artikels. Klik om je mailadres op te geven.

Casteleyn: Ik denk dat er een soort consensus is bij de centrale banken om, als ze dat al doen, zich te vergissen in de richting van te veel stimulus eerder dan het omgekeerde. Ondanks het feit dat ook zij wel zien dat de economie steviger aantrekt dan gevreesd zullen ze niet te snel het beleid willen verkrappen. Als binnen enkele jaren blijkt dat de economie écht sterker is dan verwacht kunnen ze nog altijd ingrijpen, maar als ze dat nu reeds doen en de economie valt terug… dat zou er dan misschien te veel aan kunnen zijn.  

Bekeken als belegger vormt dit wel een erg mooie mix natuurlijk! De economie en onze bedrijven doen het goed en anderzijds wordt de soepele monetaire politiek aangehouden. 

Bijgevolg zijn de vooruitzichten voor de beurs gemiddeld genomen goed. De waarderingen zijn in verhouding tot de rente nog steeds gunstig. En dat is niet alles! Er staat ook nog zeer veel cash klaar, zowel van particulieren, op hun spaar- en zichtrekeningen, als bij bedrijven en institutionele beleggers. Veel munitie voorhanden… zeer veel zelfs! Dat geld zal gedeeltelijk naar de beurs trekken. Bedrijven doen dat bijvoorbeeld al door eigen aandelen of deze van andere bedrijven in te kopen. Die aankondigingen zie je wel regelmatig vandaag. 

Volgens klassieke waarderingsmaatstaven oogt het redelijk duur maar dat is minder een probleem net door die renté én de beschikbare cashbergen. Neem nu de grote Amerikaanse technologiebedrijven zoals Alphabet en Facebook. Die zijn relatief duur, maar ze genereren tegelijkertijd ook enorm veel cash waarmee ze zichzelf kopen. Bijgevolg moet de winst over minder aandelen verdeeld worden en dat ondersteunt de koersen. 

Lees de andere interviews hier.

Beleggen kan via onze partner, beleggingsmakelaar Lynx. Ga gerust een kijkje nemen op hun website.

Foto: 1Vermogensbeheer