Niet veel ruimte voor teleurstellingen op de beurs!

De beurzen kunnen nog moeilijk de weg naar boven vinden. Saaie tijd, klinkt het onder beleggers. Niet onlogisch natuurlijk, wat terughoudenheid aan deze koersen. De waarderingen zijn hoog opgelopen, alleen een lage rente en de hoop op stevige winstgroei kunnen dit rechtvaardigen en verhinderen vooralsnog een correctie. Beide factoren zijn echter niet in steen gebeiteld. 

Inschrijvers Nieuwsbrief krijgen eerder toegang tot de invloedrijkste artikels. Klik om je mailadres op te geven.

De coronacrash lijkt al lang achter ons. Nochtans was deze er met reden! Een performant virus kwam op ons af en legde heel de economie stil. Fenomeen zonder precedent. Maar terwijl de economie op zijn gat lag volgde een al even spectaculair herstel op de financiële markten. Aanvankelijk deden de Colruyts en Carrefours van deze wereld het behoorlijk in hamsterland. Na de crash van maart 2020 was het echter vooral aan de thuisblijfaandelen. Facebook, Amazon en Alphabet, om maar enkele voorbeelden te noemen, stuwden de Nasdaq-beurs al snel weer naar nieuwe records. De traditionele indices zoals Dow Jones en Eurostoxx50 moesten wat meer geduld oefenen maar namen de fakkel eind 2020 over na goed nieuws over de vaccins van onder meer Pfizer en Moderna. Deze laten toe de economie terug open te zetten en kunnen de cyclische bedrijven van een herstel doen profiteren. 

Dit alles wordt uiteraard mede bepaald door het stevige stimulusbeleid vanuit twee hoeken: de centrale banken en de overheden! Technologie-aandelen profiteerden van de versnelde noodzaak aan digitalisering maar misschien was de lage rente, dank jullie wel ECB en Federal Reserve, nog wel een belangrijker reden. Heel veel van hun winsten liggen in de toekomst. Als je daar via een lagere rente ook een lagere verdisconteringingsvoet moet op toepassen, om de huidige ‘waarde’ te verkrijgen, mogen die bedrijven natuurlijk wat duurder worden. Maar ook andere segmenten van de (beursgenoteerde) economie werden/worden gestut door overheden. Goedkoop geld, tijdelijke werkloosheid, investeringen, premies, … moeten de relance wereldwijd versnellen en daar surfen de bedrijven op. 

Nu goed, intussen zitten we wel met een koers-winst van 44 en koers-boekwaarde van 4,5 voor de S&P500,  een Buffett-indicator die wijst op een beurs die ruim twee maal de grootte van de economie bedraagt en uitschieters als een koers-winst van 600 voor Tesla in het technologie El Dorado. 

Kan dit standhouden? Ja, maar… dan moeten de belangrijke voorwaarden behouden blijven. De hoop op stevige groei en lage rente. 

Ten eerste de toekomstige winstgroei. Volgens klassieke waarderingsmaatstaven moet een bedrijf met een hoge koers-winst verhouding dit rechtvaardigen door een hoge winstgroei. De PEG ratio, waarbij de koers-winst (PE) wordt gedeeld door de winstgroei, zou ‘in principe’ niet hoger mogen zijn dan 1. Bij een koers-winst van 44 voor de S&P500 index zou er dus een winstgroei van 44 procent moeten komen… Nogal onrealistisch. Deze streefcijfers hebben beleggers al lang achter zich gelaten…

Bijgevolg komen we dan aan een andere ondersteunende factor. Bij een lage rente mag alles wat duurder zijn. Toekomstige winsten zijn meer waard, er is veel goedkoop geld en beleggers hebben geen vastrentend alternatief. Klopt allemaal! Die lage rente moet dan wel blijven natuurlijk. Inflatie steekt al stevig de kop op. In Amerika reeds officieel 4,2 procent in april. De lange marktrentes volgden al een beetje. Als dit verder gaat verliezen we dit stuttend element. De centrale banken proberen het te counteren maar hebben de lange rentes niet volledig in de hand. 

Er mag aan huidige waarderingen niet te veel mis gaan. Er is weinig ruimte voor teleurstellingen. Als belegger bereid je je hier dan best zelf op voor. Maak goed je huiswerk, beleg in kwaliteit, diversifieer, houd je lange termijn in het oog en eventueel kunnen ‘verzekeringen’ in de portefeuille als goud wel hun diensten bewijzen. 

Beleggen kan via onze partner, beleggingsmakelaar Lynx. Ga gerust een kijkje nemen op hun website.

Doe zeker ook je eigen onderzoek alvorens te beleggen en lees onze disclaimer erop na.